Aistikylvyn blogi

Aistikylvyn blogi

Kuuntelu ja Läsnäolo

Olen tehnyt paljon yhteisopettamista erilaisissa koulutuksissa ja produktioissa. Yhteisopettaminen vaatii aina hyvää ymmärrystä, yhteistä suunnittelua ja kanssaopettajan ammattitaidon ja erityisosaamisen kunnioittamista ja hänen osaamisensa kanssa kommunikointia.

Näin pääopettajan näkökulmasta kehitysvammaisten kanssa opettaminen on ihan älyttömän mielenkiintoista, koska siinä on ikäänkuin kahdet oppilaat. Toiset, jotka ovat erityistä tukea tarvitsevia ja kanssani tasavertaisia opettajia ja toiset, jotka ovat koulutukseen osallistuvia taviksia, usein kehitysvamma-alan ammattilaisia.

Lue lisää

Minä osaan ja voin – Aistikylpy-menetelmän toimivuudesta

Ruusun terälehdet varisevat Pitskun Kulttuurikirkon lattialle ja nuoret kehitysvammaiset esiintyjät yhdessä opettajiensa kanssa päästävät riemun irti. Onnistunut Aistikylpy-esitys on ohi, mutta varmasti muistissa vielä pitkään kaikilla osallistujilla.
Itse tunnen itseni virkistyneeksi, olenhan ollut 8 nuoren kosketeltavana niin kehoineni kuin tunteinenikin: Järvirivi ja katse kohti maisemaa, huh, saan pysähtyä. Selkärankajenkan nikamahokema pulputtaa päässäni vieläkin. Kuuloaistiani on hellitty heleästi kilahtelevilla soittimilla ja makunystyröitäni kutkuteltu itse tehdyllä jäätelöllä. Ja sitten vielä se terälehtisade… Ihanaa.
Ja mikä työskentelyasenne koko ryhmällä! Nuoret esiintyvät reippaasti, pelkäämättä, vaikka tiedän, että esiintyminen jännittää monia, erästä nuorta miestä erityisesti.

Lue lisää

Syntyykö puun kaatuessa ääni, jos vastaanotin puuttuu, jos kukaan ei ole kuuntelemassa?

Aistit ovat ihmiselle ja muille eliöille elinehto maailmassa selviämiseen: suunnistamiseen, vaarojen välttämiseen, ravinnonhankintaan, lisääntymiseen…

Aistit välittävät tietoa paitsi ympäristöstä, myös kehon sisällä tapahtuvista muutoksista. Ne ovat tietoisuuden assistentteja, minäkuvan airuita.

Ihmisen perusaisteja ovat: näkö-, kuulo-, haju-, maku-, tunto-, tasapaino- ja sisätuntemusaisti. Tuntoaisti voidaan jakaa edelleen kosketus-, värinä-, lämpö-, kylmä-, kipu-, asento- ja paineaistiin. Ympäristömme tulvii erilaisia viestejä: valoa, ääniaaltoja, hajumolekyyleä, jotka aistinelimemme – kieli, nenä, silmät, korvat, iho – vastaanottavat.

Kullekin eläinlajille on kehittynyt juuri sille parhaiten sopiva aistinelimistö. Maan alla tai syvissä vesissä elävä eläin voi olla lähes sokea, mutta pärjää tehokkaan tuntoaistin avulla. Koirien hajureseptorien määrä on monikymmen kertainen ihmiseen verrattuna, mutta koirakin jää kakkoseksi yöperhoskoiraalle, joka voi aistia tuntosarvillaan jopa viiden kilometrin päässä olevan naaraan – yhden ainoan hajumolekyylin perusteella! Lepakot suunnistavat kaikuluotauksen avulla, kalat tuntevat veden välittämiä paineaaltoja kylkiviiva-aistin avulla. Entä aistivatko kasvit?

Lue lisää

Tasa-arvoinen kohtaaminen dokumentoitavaksi

Pääsin kylvetettäväksi Pitskun Kulttuurikirkkoon syksyllä 2014 ja innostuin. Aistikylvyssä minua ilahdutti suunnattomasti tasavertainen kohtaaminen kymmenen eri tavalla kehitysvammaisen nuoren kanssa yhtä lailla kuin matka omiin aisteihini yhdessä heidän kanssaan.

Kun sitten Päivi ja Outi pyysivät loppuvuodesta 2014 minua työryhmään kehittämään dokumentoinnin avulla Aistikylvystä pedagogista menetelmää, ilahduin lisää. Hyppäsin matkaan mikrofoneineni ja korvineni.

Lue lisää

Ensitapaaminen – moniaistinen mahdollisuus

Mieleeni noussutta tapaamisesta Porvoossa 17.4.2015

Tapaan toisen ihmisen, lapsen tai aikuisen, nuoren tai vanhuksen, ensimmäistä kertaa. Kaikki on mahdollista. Huomaamattani kaikki aistini ovat avoinna. Luen uutta ihmistä monella tavalla. Kädenpuristuksemme on ensimmäinen kosketuksemme ja siinä koko tuntoaistiherkkyyteni on kuulolla. Millaiselta toisen ääni tuntuu? Onko se miellyttävä, väsynyt, vaihteleva intonaatioltaan, kiireinen, ahdistunut, iloinen, lämmin. Ääneen liittyy myös vahvasti tapa kommunikoida, puheen rytmi, murre, kielen tyyli ja kuunteleminen. Suljen silmäni ja katselen ihmistä kuunnellen häntä. Katson myös uutta tuttavaani kokonaisvaltaisesti silmillä, ihoa, silmiä, suuta, käsiä, kaulaa, jalkoja, vaatetusta. Sitä millainen hänen kehonsa on ja viihtyykö hän kehossaan.

Lue lisää

Aistikylpy Porvoossa

Aistikylpy-työryhmän kolme jäsentä eli Päivi, Outi ja Leena, kävivät perjantaina 17.4. 2015 tapaamassa Keskuspuiston ammattiopiston Porvoon toimintapisteen työntekijöitä  ja ammattiopiston koulutuspäällikköä. Kohtaamisessa keskusteltiin Aistikylpy-prosessista syksylle 2015. Kokouksessa päätettiin, että Aistikylpy-prosessi toteutetaan Porvoon toimintapisteen Ryhmä 3:n nuorten kanssa ensi syksynä.